Dyrk dine egne grøntsager med et skønt højbed i haven

Højbede er en fantastisk måde at få orden i haven på og få bedre kontrol over jorden og vækstbetingelserne. Du kan lave et højbed med materialer, du har ved hånden, eller købe et fra en butik.

Hvis du laver dit eget højbed, skal du starte med at måle den størrelse, du ønsker. De fleste højbede er omkring1 meter bred og i den længde, du ønsker. Højden kan være alt fra 10-30 centimeter, afhængigt af hvad du vil plante, og hvor let det skal være at passe dine planter.

Lav dit eget højbed

For at lave et enkelt højbed, skal du bruge noget tømmer eller pæle (ca. 10×10 cm), en sav, skruer eller søm, en hammer og så naturligvis noget muld: Skær tømmeret til den rigtige størrelse, og brug skruer eller søm til at sætte det sammen. Hvis du bruger pæle, skal du slå dem ned i jorden i hver ende af højbedet, og derefter bruge ståltråd eller reb til at binde højbedet sammen får du sætter planker på siderne.

Når dit højbed er lavet, skal du fyldeden med en jord af god kvalitet. Du kan enten købe højbedsmuld eller lave din egen jord ved at blande kompost, muldjord og sand i lige store dele.

Gode grøntsager til højbedet

Når du er klar til at plante, skal du blot vælge grøntsager, der vokser godt i højbede. Nogle af vores favoritter er tomater, salat, agurker, peberfrugter og bønner. 

De 6 bedste grøntsager til højbedet

  1. Tomater 

En helt klart en favorit i højbede der er overdækkede – de elsker de varme, solrige forhold, og du kan få en rigtig god afgrøde.

  1. Salat: 

Der er noget ved salat, som bare smager bedre, når det er dyrket i din egen have. Og den vokser godt i højbede.

  1. Agurker: 

Højbede giver de perfekte vækstbetingelser for agurker, og du kan få en rigtig god høst.

  1. Peberfrugter: 

En anden favorit, der vokser godt i højbede, – specielt hvis de er overdækkede med eksempelvis en mistdug, er peberfrugter, der elsker varme, solrige forhold.

  1. Bønner: 

Bønner er nemme at dyrke og tilføjer en smule grønt til dit højbed. Du kan desuden bruge bønner til en masse forskellige retter i dit køkken.

  1. Radiser: 

Sidst, men ikke mindst kan du tilføje nogle radiser til dit højbed. Ikke nok med at radiser ser godt ud i højbedet, de smager jo også fantastisk!

Hvordan dyrker man grøntsager i højbed?

Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, da den bedste måde at dyrke grøntsager på i et højbed varierer alt efter hvilken type grøntsager, du dyrker. Der er dog nogle tips til, hvordan man dyrker grøntsager i et højbed:

  1. Vælg de rigtige grøntsager – Ikke alle grøntsager er egnede til dyrkning i et højbed. Nogle grøntsager, f.eks. tomater, vokser bedst i varme, solrige omgivelser, og højbede er det perfekte miljø for dem. Andre grøntsager, der vokser godt i højbede, er salat, agurker, peberfrugter og bønner.
  2. Tilsæt kompost – En god måde at forbedre jordkvaliteten i dit højbed på ertil at tilsætte kompost. Kompost er med til at forbedre jordstrukturen, tilføre næringsstoffer og fremme en sund plantevækst.
  3. Tilsæt muldjord – En anden måde at forbedre jordkvaliteten i dit højbed på er ved at tilsætte muldjord. Topjord er en jord, der er specielt designet til brug i højbede, og den indeholder flere næringsstofferend almindelig jord.
  4. Brug den rigtige jordblanding – Hvis du bruger dit højbed til at dyrke grøntsager i, er det vigtigt at bruge den rigtige jordblanding. En god jordblanding til højbede indeholder kompost, muldjord og sand i lige store dele.

Sidst men ikke mindst – Husk at vande dit højbed regelmæssigt – især i sommermånederne – og du vil nyde dine egne hjemmedyrkede grøntsager, før du ved af det! Held og lykke med dyrkningen!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×