3 ting du ikke vidste om Pandrup

Pandrup er en lille by i den nordjyske Jammerbugt Kommune, der har omkring 3.000 indbyggere. Byen har en lang historie, som går helt tilbage til middelalderen, og det er fyldt med spændende seværdigheder og oplevelser. Her får du tre facts om Pandrup, som du måske ikke vidste.

Pandrup er en handelsby

Pandrup er en af de fire handelsbyer i Jammerbugt Kommune. Med sine dagligvarebutikker og flere specialbutikker er man som turist eller borger i Pandrup dækket fint ind på de fleste handelsområder. En del af butikkerne er samlet i og omkring Vestkystcentret, der ligger på hovedgaden. Derudover findes der butikker langs både den centrale gade og i sidegaderne.

Pandrup har haft sin egen jernbane

Fra 1921 til 1967 kørte der tog igennem Pandrup. De smukke lokomotiver trillede rundt om den flotte stationsbygning. Pandrup Station, som i dag er en nedlagt jernbanestation, lå på strækningen Hjørring-Løkken-Aabybro Jernbane. Herfra kunne man tage toget videre ud mod Sindal eller Frederikshavn. Den gamle station står stadig i dag som et levn fra fortiden. Stationsbygningen er tegnet af Sylvius Knutzen.

Pandrup blev grundlagt i middelalderen

Pandrup blev grundlagt i middelalderen, hvor der kom en kirke til byen. Hele byen blev bygget op omkring Jestmark Kirke, der stadig står i dag. Kirken er kendt for sine velbevarede kalkmalerier. I 1600-tallet fik byen sine første handelsvogne, og i 1700-tallet kom byen på kortet som en markedsby. Fra omkring 1800 begyndte handlen i byen at blomstre, og der kom flere butikker og virksomheder.

Konklusion

Nok er Pandrup en lille by, men den har en masse at byde på for både store og små. Pandrup er en livlig handelsby med masser af butikker, hvor man kan handle ind til både hverdag og fest. Derudover findes der historiske monumenter som for eksempel Jestmark Kirke, der kan dateres tilbage til middelalderen, og den gamle jernbanestationsbygning tegnet af Sylvius Knutzen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×