Mursten er ikke bare mursten 

  • July 13, 2021
  • by

Dit hus er dit hjem. På sigt måske nogle andres, men det er vigtigt, at der er trygt og sikkert. Med andre ord skal der bygges af kvalitetsmaterialer. Helt basalt gør du klogt i at vælge de rette mursten. 

Mursten findes nemlig i mange typer og kvaliteter. Læs videre og bliv klogere på do’s and don’ts indenfor mursten. 

Hvad er en mursten?

Som det fremgår af navnet, er mursten sten til at lave mure af. De er fremstillet af brændt ler, og nogle gange går de under betegnelsen ’tegl’. Moderne forskellige fremgangsmetoder medfører, at der er forskellige grader af porøsitet, og at det er muligt at genanvende mursten.

Farve, facade og funktion

Mursten kommer i mange forskellige farver og nuancer. Disse afhænger af måden, de er brændt på, og hvilken slags ler der er brugt. Tidligere så man primært røde, gule og måske endda hvide mursten, hvor i dag er der nærmest alle farver i spil.

Inden du går bananas i et farveorgie, så overvej hvor stor en flade, stenene skal dække. Ift. vedligeholdelse og holdbarhed er det klart at foretrække den rå mursten fremfor malede eller pudsede, hvorfor det er værd at vælge den rette farve fra start. Man bygger jo ikke bare lige facaden på sit hus om igen. Det ses i øvrigt igen, at man veksler mellem flere farver sten på den samme mur, hvilket ellers ikke har været brugt de seneste årtier.

Murstenens overflade

Som en yderligere – måske lidt overraskende – detalje, fås mursten med forskellige overflader. Formen er velkendt med glat overflade rundt på siderne, og murstenene er så gennemhullet op og ned igennem top og bund.

Selve overfladen på murstenen kan så være både håndstrøgen, maskinstrøgen eller blødstrøgen. Disse forskellige betegnelser dækker over, hvad xxx

Blødstrøgen er i dag den langt mest udbredte overfladetype, hvilket skyldes dels den høje anvendelighed, og så er denne type også yderst konkurrencedygtig prismæssigt. Den er nemlig maskinfremstillet, og så er der blandet 30% savsmuld i leret. Således er en blødstrøgen mursten lettere end en massiv sten.

Vælg en anerkendt leverandør

Med et velkendt, større firma er du sikker på, at der kan leveres, og at virksomheden eksisterer, så længe garantien på stenene løber. Nogle af de større murstensfirmaer har egne teglværker, og nogle tilbyder specialfremstillede mursten efter dine ønsker og behov. Du kan via dette link læse mere om hvordan og hvorledes angående mursten.

Comments Off