Tastaturets udvikling

  • March 13, 2020
  • by

I tidernes morgen var et tastatur til en computer det det var – et tastatur. Det var primært til at arbejde med på kontorer, til at skrive og lave udregninger på. Et arbejdsredskab for voksne. Senere havde tastaturet sit indtog på børne- og ungdomsværelserne, hvor der blev skrevet skoleopgaver ved hjælp af tastaturet – og det også blev brugt til at spille såkaldte “computerspil”. Primært ved hjælp af piletasterne og mellemrumstasten.

Tastaturet fungerer stadig som et arbejdsredskab i arbejdshverdagen – endda i endnu højere grad end for fire, fem eller seks årtier siden. Det er langt de færreste voksne medarbejdere, som ikke i en eller anden forstand i løbet af en arbejdsdag benytter sig af en computer og dermed af et tastatur i arbejdsøjemed. Oftest endda deres egen personlige bærbare pc’er.

Ligeså udtalt er forskellen på dengang og nu med hensyn til børneværelser og teenageværelser. For nogle årtier siden var der børn og unge med computer på deres værelser, men det var ikke flertallet. I dag er det usædvanligt at komme ind på et børne- eller ungdomsværelse, hvor barnet eller teenageren ikke har en computer. Det er ganske muligt, at det ikke er en stationær computer, der står fremme på skrivebordet. Men så er det højst sandsynligt en bærbar, der ligger i skoletasken eller på sengen.

Som nævnt, var tastaturer oprindeligt mest brugt til forskellige regne- og skriveopgaver på arbejdet eller i skolen. Det er bestemt stadig tilfældet. Men i lige så høj grad bruges tastaturer til at kommunikere med omverdenen via mails, chat samt til at kommentere på diverse foraer og mediers hjemmesider. For ikke at tale om gaming, hvor tastaturet har en helt anden funktion i dag, end for bare et par årtier siden. I dag bruges langt mere end bare pile- og mellemrumstasterne, når folk gamer online i stedet for 1980’ernes computerspil.

En af grundene til at langt de fleste gamere benytter stort set hele tastaturet, når de gamer er, at de chatter med deres medspillere. Der skrives chat-beskeder, gives kommandoer og meget andet under et online spil. I modsætning til tidligere tider, hvor man spillede med sig selv imod computeren, så er gaming i dag jo en hel verden. Her spiller man med mennesker, der muligvis sidder på den anden side af jorden, men som man kender gennem spillet, er blevet venner med og kommunikerer med ved hjælp af blandt andet sit tastatur. Det må siges, at tastaturet har gennemgået en stor udvikling!

Comments Off