Hjælpemidler til autisme

  • October 21, 2020
  • by

Der findes et hav af hjælpemidler til mennesker med autisme, og det kan være en stor jungle, at finde rundt i hvad der virker og ikke virker. Her i denne artikel vil jeg give dig et lille indblik i hvad der måske kan hjælpe dig, som leder efter hjælpemidler til personer med autisme.

Der findes piktogrammer og visualiserings ting, som ofte er en stor hjælp til personer med autisme. Disse hjælpemidler er rigtige gode, fordi det hjælper personen med autisme med, at skabe et visuelt overblik over en given situation, eller hvordan en hel dag ser ud fra morgen til aften. Når personen visuelt kan se det, er det nemmere at aflæse, huske, forstå, hvilket vil give mere ro og overskud til personen med autisme. Et andet godt trick er at bruge en Time Timer, så et ur der skaber det visuelle overblik over hvornår en aktivitet er slut. Selv børn uden diagnoser nyder rigtig godt af Time Timers, da man som barn ofte har svært ved at forstå begrebet tid.

Af andre ting der kan været et godt hjælpemiddel, kan nævnes ting med vægt i. Det kunne være en Sansedyne, Kugledyne, Kædedyne, Kuglevest. Alle disse ting er på sin vis med til at skabe noget grounding og tryghed hos brugen ved hjælp af vægten i hjælpemidlet, samt nogle af tingene også kan hjælpe person til bedre at mærke sig selv. Personer med autisme og/eller andre kognitive vanskeligheder har ofte problemer med at mærke sig selv, og når de ikke kan det, skaber det uro hos dem. Også personer med ADHD, og mange andre psykiatriske diagnoser, kan have stor gavn af disse ting.

Det slut vil jeg nævne dimseting. Det er et bredt begreb, men fællesnævneren er, at du har en lille ting i hånden som skaber ro eller afstresning med. Du kender det måske fra dig selv, at du sidder med en kuglepen og klikker på den hele tiden. Dimseting kan være en rigtig god ting, fordi det hjælper med at finde ro og afstresser dig. Dimseting kan som sagt være mange ting, men prøv at kigge rundt omkring efter Tangles, Squeaze bolde, klemme bolde, Sanse bolde.

Hvordan ved jeg, hvad der virker til mig?

Vi som personer er alle forskellige. Det vil sige at vi alle mærker, sanser og føler forskelligt fra person til person. Derfor er det ofte svært at sige, hvad der virker bedst til dig. Hvis jeg skal tage udgangspunkt i en Tangle, så ved jeg at mange af mine venner har en Tangle med en glat overflade. Sådan en vil jeg absolut ikke have i hånden, det er kedeligt. Men hvis jeg får en Tangle i hånden med en nubret gummi overflade, så har jeg meget svært ved at ligge den fra mig igen, fordi den er føles og mærkes behageligt i min hånd. Inde på Spektrumshop.dk findes der et hav af hjælpemidler, og jeg vil tro der helt sikkert er noget der passer til dig. Man kan altid ringe til dem og spørge efter rådgivning, hvis man har brug for hjælp til at spore sig i den rigtige retning.

I sidste ende er det dog dig der skal mærke og føle hvad der virker. Jeg er ked af at sige det, men ofte er den bedste fremgangsmåde at spørge efter rådgivning for at komme i den rigtige retning, og derefter er man ofte nød til at bruge ”trial-error-metoden” hvor man tester af om det virker eller ikke. Det kan være en sej kamp, men jeg kan love dig for, at som du lære dig selv bedre at kende, eller personen med autisme bedre at kende, så bliver det nemmere og nemmere at finde andre ting som virker. Belønningen er stor, for når du først har fundet det der virker, vil du opleve en helt ny verden til forskel. Det kunne jo være at en Sansedyne gjorde at du sov bedre om natten, hvilket gav dig mere overskud til dagen efter. Eller at en lille bestemt mærkelig dimseting gjorde at du nu kan sidde stille på en stol og koncentrere dig om undervisningen eller dit arbejde.

Comments Off
×