Den praktiske liste: Hvad gør man, når nogen dør?

  • June 08, 2020
  • by

At miste – det er noget af det hårdeste, vi kan blive udsat for i den her verden. Men selvom det er en svær tid, så er der stadig nogle praktiske gøremål i forbindelse med et dødsfald, som skal varetages.

Lægeattest og bekræftelse af dødsfaldet

Når man finder den afdøde, er det helt normalt at gå i en form for chok. Det kan godt være, at du kommer til at skulle bruge flere minutter på at komme dig efter synet, hvis det er dig, der har fundet den afdøde.

Når du har fattet mod og føler dig klar på det, så er det tid til, at du skal ringe til lægen. De fleste vælger at ringe til egen praktiserende læge, men det er også muligt at benytte sig af lægevagten, f.eks. hvis dødsfaldet indtræffer på et tidspunkt, din almene praktiserende læge har åbent.

Når du har foretaget kaldes, må du vente på, at lægen ankommer til hjemmet. Lægen skal herefter bekræfte dødsfaldet og udstede en lægeattest som dokumentation. Det er herefter vigtigt at du, seneste to dage efter dødsfaldet, indberetter om tabet til begravelsesmyndigheden i den afdødes bopælssogn.

Kontakt en bedemand

Det er ikke lovpligtigt at bruge en bedemand i forbindelse med en begravelse. Alligevel vælger de fleste at gøre det, fordi man står i en svær tid, hvor man har brug for meget hjælp. Det er vigtigt, at du allierer dig med en bedemand, som du har det godt med. Det er heldigvis et nogenlunde stort erhverv, så det bør være muligt at finde en god bedemand, uanset hvor du befinder dig henne i landet. Leder du fx efter en bedemand i Ribe?

Klargør den afdøde

Hvis du vælger at alliere dig med en bedemand, får du naturligvis hjælp til de resterende punkter. Når der skal tages afsked med den afdøde, er der dog en række valg, som skal træffes. Skal den afdøde kremeres eller begraves i en kiste? Er det en familie fællesgrav, hvor det er oplagt, den afdøde skal placeres?

Hvis du/I vælger at lade den afdøde begrave i en kiste, er der naturligvis nogle flere forberedelser. Der skal f.eks. vælges tøj til den afdøde. Det kan være at den mistede allerede i forvejen vidste, hvad han eller hun ønskede at blive begravet i. Hvis man er helt på bar bund, er det også ofte muligt at få de såkaldte “ligklæder”, der i praksis blot er en lang og neutral skjorte.

Comments Off